Welke bouwstoffen (mineralen/vitamines) zijn goed voor de huid?

Om een gezond lichaam en een mooie huid te hebben moet je beschikken over voldoende vitamines en mineralen in het lichaam. Deze zorgen er namelijk voor dat alle processen in het lichaam goed verlopen. Naast dat het belangrijk is om gezond te eten, zodat je voldoende vitamines en voedingsstoffen binnen krijgt, helpen huidverbeterende producten mee om de huid gezond en stralend te houden. Maar welke bouwstoffen zorgen nou eigenlijk voor een gezonde huid?

Hoe bouwstoffen (voor de huid) elkaar beinvloeden

Wist je dat een vitamine of mineraal vaak nodig is om een andere stof weer goed op te nemen? Magnesium is er zo één, die is nodig om vitamine D om te zetten naar de goed opneembare vorm.

Ook vitamine C is bijvoorbeeld zo'n belangrijke vitamine welke het lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. En hoe zit dat nu met collageen en essentiële vetzuren zoals omega, zijn die nodig voor een mooie en gezonde huid?

In deze blog vertel ik je meer over de belangrijkste vitamines, mineralen en bouwstoffen voor de huid. Hoe zij elkaar beïnvloeden én wat de huid nu echt nodig heeft.

De belangrijkste vitamines/mineralen en bouwstoffen voor de huid zijn:

 • Collageen
 • Vitamine A
 • Vitamine C
 • Vitamine D3
 • Vitamine B3 (niacinamide)
 • Omega 3 vetzuren (met voldoende EPA en DHA in verhouding)

Wat doet collagen voor de huid?

Collageen is een eiwit dat van nature in de huid voorkomt en het helpt de huid stevig, elastisch en gehydrateerd te houden. Het speelt een cruciale rol bij het behoud van de structuur en veerkracht van de huid.

Naarmate we ouder worden, neemt de productie van collageen in ons lichaam af, wat kan leiden tot rimpels, verlies van stevigheid en elasticiteit in de huid. Het aanvullen van collageen kan helpen om de huid te verstevigen, hydrateren en tekenen van veroudering te verminderen.

Is vitamine C goed voor de huid?

Ja, vitamine C is zeer gunstig voor de huid. Hier zijn enkele redenen waarom vitamine C goed is voor de huid:

 • Antioxidant bescherming: Vitamine C is een krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen schade door vrije radicalen, die worden veroorzaakt door factoren zoals blootstelling aan de zon, vervuiling en stress. Door vrije radicalen te neutraliseren, kan vitamine C vroegtijdige veroudering van de huid helpen voorkomen.

 

 • Stimulatie van collageenproductie: Vitamine C speelt een essentiële rol bij de vorming van collageen, een eiwit dat de structuur en stevigheid van de huid ondersteunt. Door de collageenproductie te stimuleren, kan vitamine C helpen bij het verminderen van rimpels en het verbeteren van de elasticiteit van de huid.
 • Vermindering van hyperpigmentatie: Vitamine C kan helpen bij het verminderen van donkere vlekken en hyperpigmentatie door de remming van de productie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van de huid.

 

 • Huidverhelderend effect: Vitamine C verbetert de huidteint en geeft een stralende GLOW. Het verhelderd en egaliseert.

Wat doet vitamine D3 voor de huid?

Vitamine D3 speelt verschillende rollen in de huidgezondheid. Het helpt bij de regulatie van de celdeling en groei, waardoor het kan bijdragen aan een gezonde huid. Bovendien kan vitamine D3 helpen bij het verminderen van ontstekingen in de huid en het bevorderen van wondgenezing. Het kan ook bijdragen aan het behoud van een gezonde huidbarrière, waardoor vochtverlies wordt verminderd en de huid gehydrateerd blijft. Overall, vitamine D3 is belangrijk voor het behoud van een gezonde en stralende huid.

Vitamine D3 is een belangrijke vitamine, welke het lichaam nodig heeft en zelf aanmaakt. Maar let op! Wel met voldoende blootstelling aan de zon. Meer weten? Bekijk het filmpje van ScKIN.

 

Welke vitamines werken er samen?

Wat hebben vitamine D en collageen met elkaar gemeen?

Vitamine D en collageen zijn beide essentieel voor een goede gezondheid, vooral voor botten en huid. Vitamine D helpt het lichaam calcium op te nemen, wat belangrijk is voor de gezondheid van botten en tanden. Collageen is een eiwit dat de structuur en stevigheid van huid, botten, tanden en gewrichten ondersteunt. Beide spelen dus een rol bij het behoud van sterke botten en een gezonde huid.

 

Werken vitamine D, 3 en magnesium samen?

Ja, vitamine D3 en magnesium vullen elkaar aan en werken samen om de algehele gezondheid van botten, spieren en het immuunsysteem te ondersteunen. Op verschillende manieren:

 • Vitamine D3 bevordert de opname van calcium in het lichaam, wat essentieel is voor de gezondheid van botten en tanden. Magnesium speelt een rol bij de omzetting van vitamine D naar zijn actieve vorm in het lichaam, waardoor het helpt bij het reguleren van calcium- en fosfaatniveaus in het bloed.

 

 • Magnesium is betrokken bij meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam, waaronder die welke betrokken zijn bij de stofwisseling van vitamine D. Een voldoende hoeveelheid magnesium kan de activiteit van vitamine D ondersteunen en helpen bij het handhaven van een gezonde botdichtheid.

 

 

Werken vitamine C en collageen samen?

Ja, vitamine C en collageen werken samen in het lichaam. Vitamine C is essentieel voor de vorming en het behoud van collageen, een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij het behoud van de structuur, elasticiteit en stevigheid van de huid, botten, tanden en gewrichten.

Collageen is een eiwit dat de structuur en stevigheid van de huid, botten, tanden en gewrichten ondersteunt. Vitamine C is nodig voor de omzetting van proline en lysine, twee aminozuren die essentieel zijn voor de vorming van collageen. Zonder voldoende vitamine C kan het lichaam geen gezonde hoeveelheid collageen produceren, wat kan leiden tot huidproblemen zoals verminderde elasticiteit en wondgenezing, evenals verzwakte botten en tandvleesbloedingen. Dus, vitamine C is van vitaal belang voor het behoud van een gezonde collageenproductie en daarmee voor een gezonde huid en lichaamsweefsels.

Kortom, vitamine C en collageen zijn sterk met elkaar verbonden, en een voldoende inname van vitamine C is cruciaal voor een gezonde collageenproductie en daarmee voor een gezonde huid en lichaamsweefsels.

 

 

Is omega goed voor de huid?

Ja, omega-3-vetzuren zijn goed voor de huid. Ze spelen verschillende rollen bij het bevorderen van een gezonde huid:

 • Hydratatie: Omega-3-vetzuren helpen bij het behouden van de vochtbalans in de huidcellen, waardoor de huid gehydrateerd blijft en er stralend uitziet.
 • Ontstekingsremmend: Omega-3-vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in de huid, waardoor roodheid en irritatie worden verminderd.
 • Huidbarrière: Omega-3-vetzuren dragen bij aan het behoud van een gezonde huidbarrière, die de huid beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals UV-straling en vervuiling.
 • Vermindering van huidaandoeningen: Omega-3-vetzuren kunnen helpen bij het verminderen van symptomen van huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en acne vanwege hun ontstekingsremmende eigenschappen.

Omega vetzuren zijn essentiele vetzuren die het lichaam nodig heeft maar niet zelf aanmaakt! Over het algemeen kunnen omega-3-vetzuren die worden gevonden in visolie en bepaalde plantaardige oliën zoals lijnzaadolie, bijdragen aan een gezonde en stralende huid wanneer ze regelmatig worden geconsumeerd als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Wil je meer weten over vitamines, mineralen en bouwstoffen?

Neem vrijblijvend contact met mij info@huidinstituutagnes.nl op of stuur gerust een (app)berichtje 06-20917792

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.