Ouderdomswrat "Verrucae seborrhoïca"

 

Wat zijn ouderdomswratten?


Ouderdomswratten zijn meerdere kleine hard aanvoelende bultjes waarvan de kleur varieert van wit, grijzig tot lichtbruin. Het is een veelvoorkomend goedaardig ´aangroeisel´ op de huid, die vaak voorkomt op volwassen leeftijd. Ze komen voor op de romp en in het gelaat, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Wat is de oorzaak van ouderdomswratten?


Het is nog steeds onbekend hoe ouderdomswratten ontstaan. De ene persoon heeft er meer aanleg voor dan de ander, mogelijkheid dat erfelijkheid hier een rol in speelt.

Hoe zien ouderdomsvlekken eruit?


Ouderdomswratten kunnen verschillende vormen en kleuren hebben. In het begin is het vaak een huidkleurig, geelbruin, grijsbruin plekje met een ruw, fluwelig oppervlak.

Later worden ze dikker en groter, met een wratachtig (bloemkoolachtig, hobbelig, brokkelig) oppervlak. Ze zien eruit alsof ze bovenop de huid liggen en makkelijk los te krabben zijn, maar zitten toch stevig vast op de huid.

Het oppervlak zit er soms wat gelig en vettig uit, vandaar de naam verruca seborroica (vettige wrat). De gemiddelde grootte is 0.5 tot 1 cm, maar ze kunnen centimeters groot worden. 

 

Waar komen ouderdomswratten voor?

 

  • handruggen
  • onderarmen
  • onderbenen
  • enkels
  • rug van de voet

Tijdens de behandeling van verrucae?


Door middel van coagulatie behandelen wij huidoneffenheden. Dit is een veilige en doeltreffende methode voor kleine oppervlakken. Tijdens de behandeling wordt met een uiterst dunne naald de goedaardige huidafwijking zeer nauwkeurig aangestipt. De huidafwijking wordt vervolgens door warmte verhit en vernietigd, zonder de gezonde, omliggende huid te beschadigen.

 

Na de behandeling van verrucae?


Na de behandeling kan een klein korstje ontstaan op de plek waar de huidaandoening zat. Na ongeveer 7 dagen zal dit vanzelf verdwijnen. Meestal is een huidaandoening met één behandeling al volledig verdwenen, als het een groot plekje betreft, kan het zijn dat er een tweede behandeling nodig is en soms een derde. Om hyperpigmentatie op de behandelde plekjes te voorkomen gebruik je na de behandeling altijd een SPF zonnebrandcreme.


Huidoneffenheden verwijderen flyer