Home » Behandelingen » Huidoneffenheden verwijderen » Ouderdomswrat (Verrucae Seborrhoïca)

Ouderdomswrat "Verrucae seborrhoïca"

Wat zijn ouderdomswratten?


Dit is een veelvoorkomend goedaardig ´aangroeisel´ op de huid, die vaak voorkomt op volwassen leeftijd. Ze komen voor op de romp en in het gelaat, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Wat is de oorzaak van ouderdomswratten?


Het is nog steeds onbekend hoe ouderdomswratten ontstaan. De ene persoon heeft er meer aanleg voor dan de ander, mogelijkheid dat erfelijkheid hier een rol speelt.

Hoe zien ouderdomsvlekken eruit?


Ouderdomswratten kunnen verschillende vormen en kleuren hebben. In het begin is het vaak een huidkleurig, geelbruin, grijsbruin plekje met een ruw, fluwelig oppervlak.

Later worden ze dikker en groter, met een wratachtig (bloemkoolachtig, hobbelig, brokkelig) oppervlak. Ze zien eruit alsof ze bovenop de huid liggen en makkelijk los te krabben zijn, maar zitten toch stevig vast op de huid. Het oppervlak zit er soms wat gelig en vettig uit, vandaar de naam verruca seborroica (vettige wrat).

De gemiddelde grootte is 0.5 tot 1 cm, maar ze kunnen centimeters groot worden. 

Stuccokeratosen
Deze ouderdomswratten zitten met name op de handruggen, onderarmen, onderbenen, enkels en de rug van de voet. Het zijn meerdere kleine hard aanvoelende bultjes waarvan de kleur varieert van wit, grijzig tot lichtbruin.

Dermatosis papulosa nigra
Dit zijn kleine (1-5 mm groot) bruine tot zwarte vlekjes, bultjes of wratjes die vooral voorkomen in het gezicht en de hals bij mensen met een donkere huid (zowel Aziatische als negroïde ras).

Om de volgende redenen worden ouderdomswratten behandeld:


• cosmetische redenen

• als ze in de weg zitten (ze kunnen heel groot worden)

• omdat ze steeds stuk gekrabd worden en dan bloeden