Pigment


Wat is pigment?

Pigment betekend letterlijk de kleurstof in weefsels. Deze kleurstof wordt door pigmentcellen (melanocyten) in de huid aangemaakt. De verkleuring van pigmentcellen zorgt voor de bescherming van onze huid. Bij een toename aan deze verkleuring ontstaat een teveel aan pigment ook wel hyperpigmentatie genoemd. Hyperpigmentatie kan over het hele lichaam ontstaan, in kleine en grote vlekjes.

De bovenste foto voor de behandeling, de onderste na de tweede behandeling.

Hoe ontstaat nu eigenlijk pigment?


Door de toenemende verkleuring in pigmentcellen, krijg je hyperpigmentatie. Z’on pigmentvlek is duidelijk donkerder dan jouw eigen huidskleur. En wordt vaak als storend ervaren.

Onder invloed van hormonen en zonnestralen (ultraviolette stralen) worden pigmentcellen aangezet om de donkere kleurstof, pigment (melanine) aan te maken ter bescherming van onze huid.  

Door (jarenlang) te veel Uv-straling, beschadigen de cellen en wordt een bestaande pigmentvlek donkerder van kleur. Pigmentvlekken die in de bovenste huidlagen (opperhuid) liggen zijn vaak goed te behandelen. 

Oorzaken ontstaan van pigment:


 • Ultraviolette stralen (zon en zonnebank).

 • Luchtverontreiniging en uitstootgassen irriteren de huid wat leidt tot een overproductie van melanine.

 • Genetisch aanleg

 • Bij littekens

 • Hormonen, zoals oestrogeen stimuleert de melanocytenproductie van pigment.

 • Veelvuldig krabben aan wondjes zoals bijvoorbeeld acné

TIPS tegen pigment!


 • Bescherm jezelf en jouw naasten in de zon met een zonnebrandcrème SPF 50.

 • Zelfs in de schaduw is 40% zon en ontstaat pigment.

 • Gebruik concentraat Mela light als UV-Blokker, onder jouw dagelijkse crème of over jouw make-up.

Zelfs in de schaduw is 40% zon en ontstaat pigment.


Behandelen van pigment:


 

 • Epionce fruitzuurpeeling zetten wij in om dichter bij de huidlaag te komen waar het pigment zich in bevindt. Zo schilfert het pigment naar de oppervlakte en zal deze steeds lichter worden.

 • Microneedling om van binnenin een vernieuwde huid op te bouwen en pigment uiteen te laten vallen. Microneedling laat samen met het serum tegen pigment, de melanine uiteen vallen en zorgt voor een steeds lichtere pigmentvlek.


Vooraf aan de behandeling


Als je voor het eerst komt voor een huidprobleem bespreek je met onze medisch schoonheidsspecialiste tijdens het intake gesprek jouw wensen en de mogelijkheden met betrekking tot de behandeling van jouw huid. 

Vooraf aan jouw eerste behandeling maakt de medisch schoonheidsspecialiste een uitgebreide huidanalyse door middel van een huidscan en meet zij met de Skin-Analyzer de conditie van jouw huid. Deze vormen samen de basis van een goed op maat gemaakt behandelplan. Hierdoor weet jij precies hoe jouw huid ervoor staat en wat jouw huid nodig heeft. De medisch schoonheidsspecialiste kan jou op deze manier de juiste producten adviseren voor na de behandeling.