Home » Huidproblemen » Diversen huidproblemen » Aktinische Keratose

Aktinische Keratose


Ken je dat? Je krabt een schilfertje weg en even later is deze weer terug?

Meestal komen onregelmatige, droge, ruwe en harde plekjes voor op het hoofd, gezicht, handen en onderarmen. Maar kan ook op de neus, oogleden, jukbeenderen, oren en lippen. 

De huidaandoening Aktinische keratose ontstaat na jarenlang veel zonlicht op de huid te hebben gehad en is dan ook meer bekend als zonneschade. Het wordt vaak op latere leeftijd gezien bij mensen die veel zijn blootgesteld aan de zon.

 Wanneer heb ik kans op Actinische Keratose?


 • jarenlang veel zonlicht op jouw onbeschermde huid

 • veel onbeschermd in de zon tijdens jouw kinderjaren 

 • bij een lichte huid en ogen, sproeten, lichtblond of rood haar

 • veel straling van hoogtezon, zonnebank of solarium

 • in het verleden vaak door de zon bent verbrand

Aktinische Keratose verdwijnt niet uit zichzelf.


Als Aktinische Keratose niet behandeld wordt kan het op den duur overgaan in huidkanker, maar hoeft niet. Soms lijkt het alsof Aktinische Keratose verdwijnt om later toch weer terug te keren. Je krabt vaak een velletje van jouw huid en denkt dat het een schilfertje is, deze keert later weer terug.

Hoe herken je Aktinische Keratose?


 • vanzelf loslaten van korstjes en schilfers
 • plekjes zijn niet mooi rond

 • onregelmatige randen

 • verschillende vormen

 • plekjes liggen op de huid

 • voelt ruw aan

 • witte randjes, schilfers, velletjes of korstjes

Hoe ontstaat Aktinische Keratose


Tijdens langdurig en veelvuldig blootstellen aan UV-licht ontstaat er schade aan de huidcellen. Hierdoor ontstaat een probleem met de celdeling en ontstaat er een stoornis in deze deling. Hierdoor ontstaat schilfering. Deze schilfering noemen ze Aktinische Keratose.

Behandeling met fruitzuren


Een fruitzuurpeeling werkt op de bovenste lagen van de huid. Dit zorgt ervoor dat de schilfering van Aktinische Keratose wordt aangepakt. Hierdoor wordt de huid gladder, regelmatiger en frisser en verdwijnt de Aktinische Keratose.

Behandeling met coagulatie


Door middel van coagulatie behandelen wij Aktinische Keratose. Dit gebeurd met behulp van warmte en een naaldelectrode. Er ontstaat na de behandeling een korstje op de plek waar de huidaandoening zat en dit zal na 7 dagen vanzelf verdwijnen. Meestal is het AK met één behandeling al volledig verdwenen, als het een groot plekje betreft, kan het zijn dat er een tweede behandeling nodig is. 

Vooraf aan de behandeling


Als je voor het eerst komt voor een huidprobleem bespreek je met onze medisch schoonheidsspecialiste tijdens het intake gesprek jouw wensen en de mogelijkheden met betrekking tot de behandeling van jouw huid. 

Vooraf aan jouw eerste behandeling maakt de medisch schoonheidsspecialiste een uitgebreide huidanalyse door middel van een huidscan en meet zij met de Skin-Analyzer de conditie van jouw huid. Deze vormen samen de basis van een goed op maat gemaakt behandelplan. Hierdoor weet jij precies hoe jouw huid ervoor staat en wat jouw huid nodig heeft. De medisch schoonheidsspecialiste kan jou op deze manier de juiste producten adviseren voor na de behandeling.