Pigmentvlekken (Lentigo Solaris)

Wat is Lentigo senilis/solaris?


Lentigo senilis/solaris is een pigmentvlek in de opperhuid, welke is ontstaan door blootstelling aan zonlicht. Door jaren lange blootstelling aan zonlicht ontstaat er zonneschade. Dit zorgt ervoor dat de pigmentcellen in de opperhuid actiever worden.

Pigmentvlekken kunnen enkele millimeters tot ongeveer 2 centimeter groot zijn. Meestal zijn er meerdere aanwezig en soms lopen ze ook in elkaar over.

Ze kunnen alle vormen hebben, van rond tot ovaal tot grillig, en de kleur bruin kan variëren van heel lichtbruin tot bijna zwart. 

Deze pigmentvlekken verdwijnen niet vanzelf, ook niet in de winter. Soms kunnen ze in de loop der jaren iets lichter worden. 

Waar komt Lentigo senilis/solaris voor?

  • gezicht
  • nek
  • borst
  • handruggen
  • onderarmen 

 

Hoe ontstaat Lentigo senilis/solaris voor?


Lentigo Solaris komt alleen voor op plaatsen die veelvuldig in de zon zijn geweest. Ze komen hierdoor vooral voor op volwassen leeftijd. De kans erop stijgt naarmate men ouder wordt. Vandaar de naam "ouderdomsvlekken". Boven de leeftijd van 60 jaar hebben bijna alle blanke mensen (90%) deze vlekken. 

Hoe is onregelmatige pigmentatie te voorkomen?


Onregelmatige pigmentatie wordt veroorzaakt door:

  • schade door de zon
  • hormonale schommelingen
  • huidziekten

Lentigo Solaris is een teken van zonneschade aan de huid, waardoor er een verhoogd risico is op huidkanker.

Schade door zon is dan ook de meest voorkomende oorzaak die overigens het gemakkelijkst kan worden voorkomen! Door eenvoudigweg dagelijks een product met een zonbescherming met SPF te gebruiken. 

Tijdens de behandeling van de pigmentvlek?


Door middel van coagulatie behandelen wij huidoneffenheden. Dit is een veilige en doeltreffende methode voor kleine oppervlakken. Tijdens de behandeling wordt met een uiterst dunne naald het bovenste laagje van de huid verwijdert. Dit wordt door warmte verhit zonder de gezonde, omliggende huid te beschadigen.Onder het verwijderde laagje wordt er een nieuwe lichtroze huid zichtbaar.

 

Na de behandeling van de pigmentvlek?


Na de behandeling kan een klein korstje ontstaan op de plek waar de huidaandoening zat. Na ongeveer 7 dagen zal dit vanzelf verdwijnen. Meestal is een huidaandoening met één behandeling al volledig verdwenen, als het een groot plekje betreft, kan het zijn dat er een tweede behandeling nodig is en soms een derde. Om hyperpigmentatie op de behandelde plekjes te voorkomen gebruik je na de behandeling altijd een SPF zonnebrandcreme.