Pigmentvlekken (Lentigo Solaris)
Wat is Lentigo senilis/solaris?
Lentigo senilis/solaris zijn pigmentvlekken in de opperhuid, die ontstaan door blootstelling aan zonlicht. Deze zonneschade zorgt ervoor dat de pigmentcellen in de opperhuid actiever worden. Deze pigmentvlekken verdwijnen niet vanzelf, ook niet in de winter. Soms kunnen ze in de loop der jaren iets lichter worden.
De pigmentvlekken kunnen enkele millimeters tot ongeveer 2 centimeter groot zijn. Meestal zijn er meerdere aanwezig en soms lopen ze ook in elkaar over. Ze kunnen alle vormen hebben, van rond tot ovaal tot grillig, en de kleur bruin kan variëren van heel lichtbruin tot bijna zwart.

Waar komt Lentigo senilis/solaris voor?
Ze komen alleen voor op plaatsen die veelvuldig in de zon zijn geweest, zoals het gezicht, de nek of borst, de handruggen en de onderarmen. Vooral bij volwassenen, en de kans erop stijgt naarmate mensen ouder worden (‘ouderdomsvlekken’). Boven de leeftijd van 60 jaar hebben bijna alle blanke mensen (90%) deze vlekken. Ze kunnen ook ontstaan na lichttherapie.
Hoe worden huidoneffenheden verwijderd?
Coaguleren is een veilige en doeltreffende methode voor kleine oppervlakken. Tijdens de behandeling wordt met een uiterst dunne naald de huidafwijking zeer nauwkeurig behandeld. De huidafwijking wordt vervolgens door warmte verhit en vernietigd, zonder de gezonde, omliggende huid te beschadigen. De behandeling is makkelijk uit te voeren en je bent vaak afhankelijk van de grote na 2 a 3 behandelingen van jouw huidafwijking af.
Helaas kan de behandeling soms tot gevolg hebben dat het pigment helemaal verdwijnt, en dan wordt het plekje lichter dan de omliggende huid.