Home » Behandelingen » Huidoneffenheden verwijderen » Spinnetjes (Spider Naevus)

Spider naevus (spinnenkopje)

Wat is een spinnetje?


Een spider naevus (ook wel ‘spider’ of ‘spinnetje’ genoemd) is een veel voorkomende onschuldige vaataandoening van de huid. 

De afwijking bestaat uit een centrale rode verhevenheid (de ‘kop van de spin’) die meestal zo groot is als een speldenknop. Vanuit dit centrum waaieren een aantal haarfijne bloedvaatjes uit (de ‘pootjes van de spin’).

De roodheid is wegdrukbaar, d.w.z. dat door op de plek te drukken het bloed uit de vaatjes kan worden geduwd. Bij loslaten vullen de vaatjes zich onmiddellijk.

Hoe ontstaat een spinnetje?


Door verslapping van de de spiertjes in de wand van de bloedvaatjes ontstaan er scheurtjes, mede veroorzaakt door wisselende temperaturen en UV-stralen. Hierdoor ontstaat er couperose (gescheurde haarvaatjes die zich verwijden) Daarnaast kan door o.a. voeding, warmte, zonlicht en hormonen de aandoening (tijdelijk) verergeren.

 

Wat is de behandeling van een Spider Naevus?


Coaguleren is een veilige en doeltreffende methode voor kleine oppervlakken. Tijdens de behandeling wordt een uiterst dunne naald tegen het spinnetje aangehouden. De huidafwijking wordt vervolgens door warmte verhit en vernietigd, zonder de gezonde, omliggende huid te beschadigen. De behandeling is makkelijk uit te voeren en u bent vaak na 2 a 3 behandelingen van uw goedaardige huidafwijking af.