Spider naevus (spinnenkopje)

Wat is een spinnetje?


Een spider naevus (ook wel ‘spider’ of ‘spinnetje’ genoemd) is een veel voorkomende onschuldige vaataandoening van de huid.

Deze huidoneffenheid bestaat uit een centrale rode verhevenheid (de ‘kop van de spin’) die meestal zo groot is als een speldenknop. Vanuit dit centrum waaieren een aantal haarfijne bloedvaatjes uit (de ‘pootjes van de spin’). De roodheid van de spider naevus is wegdrukbaar, dat wil zeggen dat door op de plek te drukken het bloed uit de vaatjes kan worden geduwd. Bij loslaten vullen de vaatjes zich onmiddellijk.

Hoe ontstaat een spinnetje?


Door het verslappen van de spiertjes in de wand van de bloedvaatjes ontstaan er scheurtjes. Hierdoor worden gesprongen adertjes zichtbaar. 

Spinnetjes ontstaan door:

  • wisselende temperaturen
  • voeding
  • warmte
  • zonlicht/UV-stralen
  • hormonen

Tijdens de behandeling van spider naevi?


Door middel van coagulatie behandelen wij huidoneffenheden. Dit is een veilige en doeltreffende methode voor kleine oppervlakken. Tijdens de behandeling wordt met een uiterst dunne naald de goedaardige huidafwijking zeer nauwkeurig aangestipt. De huidafwijking wordt vervolgens door warmte verhit en vernietigd, zonder de gezonde, omliggende huid te beschadigen.

Na de behandeling van spider naevi?


Na de behandeling kan een klein korstje ontstaan op de plek waar de huidaandoening zat. Na ongeveer 7 dagen zal dit vanzelf verdwijnen. Meestal is een huidaandoening met één behandeling al volledig verdwenen, als het een groot plekje betreft, kan het zijn dat er een tweede behandeling nodig is. Om hyperpigmentatie op de behandelde plekjes te voorkomen gebruik je na de behandeling altijd een SPF zonnebrandcreme.


Huidoneffenheden verwijderen flyer