Kun je achter glas bruin worden?

.......én de effecten van UV-straling

Er bestaan drie soorten Uv stralen, UV-A, UV-B, UV-C straling. Deze drie stralen hebben alle een andere uitwerking. UV-A dringt namelijk dieper in de huid door en heeft als nadeling effect, huidveroudering. UV-B straling heeft voor ons het meest bekende effect, roodheid en verbranding. Ter bescherming van onze huid maken de cellen pigment aan bij een te lange blootstelling aan de zon.

Daarnaast is UV-C zeer schadelijk voor ons en vernietigd de huidcellen. Deze krachtige straling wordt door de ozonlaag geblokkeerd.

Kun je door glas heen bruin worden?

Heerlijk van het zonnetje genieten achter glas? Of vanuit de auto?

Dat kan zeker! Maar vergeet niet dat jouw huid wel de UV-A straling ontvangt achter glas.

De UV-B straling, welke zorgt voor verbranding wordt gefilterd door glas maar UV-A niet. UV-A licht zorgt voor huidveroudering. 50% UV-A straling wordt door glas heen gelaten.

Omdat UV-B licht jouw niet de waarschuwing geeft van verbranden, merk je niks van de effecten van UV-A straling in de auto of achter glas op dat moment! Vergeet je dus niet in te smeren als je naar buiten gaat!

Is zonbescherming ook nodig in de schaduw?

Op een bewolkte dag of onder een parasol is minder invloed van UV-licht. Maar dit beschermt je niet voor 100%. Ruim 20-30% van de straling weerkaatst via muren, zand, water. Uv stralen zijn overal, ook in de schaduw is het van belang jezelf en eventueel kinderen in te smeren met een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor.