Voeding, suppletie en huidveroudering

Een stralende huid van binnenuit!

De huid is ons grootste orgaan. Essentiële voedings(stoffen) gaan altijd als eerste naar onze organen, deze krijgen dus voorrang op onze huid. Naarmate wij ouder worden neemt de concentratie van bouwstoffen in de huid af. Onze huid is naarmate onze leeftijd vordert ook zelf steeds minder in staat voedingstoffen om te zetten in bouwstoffen. De eerste tekenenen van veroudering zijn dan ook direct en als eerste zichtbaar in de huid. 

Uitdagingen vanaf 30 jaar!

Het gevolg is dat men vanaf ongeveer 30 jaar voor een aantal uitdagingen komt te staan, welke van invloed zijn op de huidconditie.

Voorbeelden zijn een droge huid door een gebrek aan vetten en de afname van de huidelasticiteit en rimpelvorming door de afname van de eiwitten; elastine en collageen in de huid.

Maar is hier wat aan te doen?

Vrije radicalen en antioxidanten

Daarnaast staat de huid ook onder invloed van externe factoren, ook wel vrije radicalen genoemd.

Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die in het lichaam ontstaan door de afbraak van voedingsstoffen voor de aanmaak van energie. Doordat moleculen altijd stabiel willen zijn, zorgen deze vrije radicalen moleculen voor nog meer vrije radicalen door elektronen uit andere moleculen te ‘stelen’.

Hierdoor zijn jouw cellen niet meer voldoende in staat om stabiliteit te geven aan jouw huid.  

Vrije radicalen

Deze externe factoren hebben invloed op onze antioxidanten, vitamine C en E in de huid:

 • roken
 • luchtvervuiling
 • teveel UV-straling
 • ongezonde voeding
 • medicijn gebruik
 • alcohol gebruik

Anti-oxidanten

Antioxidanten zorgen ervoor dat andere stoffen in je lichaam niet oxideren en beschermen zo gezonde cellen en weefsels tegen ongewenste reacties van deze vrije radicalen. Wij hebben dus enorm veel antioxidanten nodig om gezond te blijven. Maar waar zit het dan in?

Uit onderzoek komt naar voren dat oudere mensen minder (anti-oxidanten) zoals vitamine C en E in de huid hebben dan jonge mensen. Om deze voorraden aan te vullen en de huid te beschermen worden steeds vaker, naast gezonde voeding, huidsupplementen toegevoegd.

Maar welke voeding hangt nauw samen met huidveroudering:

DONT’S 

 • vetrijk eten, verzadigde vetten 

Vermindert de aanmaak van het eiwit collageen en elastine, bevordert ontstekingen en een trage genezing van de huid.

 • teveel suikers

Advanced Glycation End products (AGE’s) zorgen voor geglycolyseerd collageen wat de huid van binnenuit beschadigd en het huidverouderingsproces versnelt. Een stabiele bloedsuikerspiegel vermindert geglycoliseerd collageen met 25%!

 

 • alcohol

Beschadigd de huidbarrière, waardoor ziekteverwekkers de huid binnendringen en de huid vocht verliest. Ook veranderingen aan de huid en pigmentatie ontstaan.

DO’s 

 • Fruit eten

Stoffen in fruit stimuleren de collageen productie en zijn DNA herstellers. Onderzoek wijst uit dat hogere inname van Vitamine C via de voeding wordt geassocieerd met een significante afname van huidrimpels. Om aanzienlijke effecten te bereiken zijn volgens de onderzoekers 1 tot 3 gram vitamine C per dag nodig.

 • Vitamine C

Reguleert de collageen aanmaak en heeft een anti-oxiderende werking. Aangetoond is dat Collageen mRNA stabiliseert waardoor de collageen synthese toeneemt, fundamenteel voor het herstel van de beschadigde huid.

 • Collageen

Minder snel zichtbare tekenen van huidveroudering, anti-oxiderende werking. Gehydrolyseerd viscollageen heeft de meeste effecten. Wetenschappers zien verbeterde hydratatie en meer collageen in de dermis. (diepere huidlaag)

 • Vetzuren

In de huid zijn specifieke vetten nodig, waaronder linolzuur. Dit voor het behoud van een goed functionerende huidbarrière en immunologische processen. Het is aangetoond dat een voeding met visolie supplementen. EPA Eicosapentaeenzuur, na enkele weken bescherming kan geven tegen zonschade. Met andere woorden omega 3 vetzuren dragen indirect bij aan het verminderen van ontstekingen.

Voorzichtig kan dus worden vastgesteld dat een gezond voedingspatroon samen met het aanvullen van de voeding met vitamines, collageen en omega 3 vetzuren de huid kan beschermen en verbeteren en huidveroudering zal vertragen.

Recentelijk is bevestigd in wetenschappelijk onderzoek dat de huid in betere conditie verkeerd als zowel voedingsstoffen van binnenuit als van buitenaf worden aangevuld, dan wanneer dit gebeurd via de afzonderlijke wegen.

 

Gebruik bovenstaande (huid)vitamines ter ondersteuning van jouw huidverbetering.

En ontvang deze week de VITAMINE D3+ cadeau!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.