Home » Behandelingen » Ouderdomswrat (Verrucae Seborrhoïca)

Ouderdomswrat "Verrucae seborrhoïca"

Wat zijn ouderdomswratten?


Dit is een veelvoorkomend goedaardig ´aangroeisel´ op de huid, die vaak voorkomen op volwassenen leeftijd. Ze komen voornamelijk voor op de romp en in het gelaat. Ze komen bij zowel mannen als bij vrouwen voor. 

Wat is de oorzaak van ouderdomswratten?


Het is nog steeds onbekend hoe ouderdomswratten ontstaan. De ene persoon er meer aanleg voor heeft om ze te krijgen dan de ander, er bestaat dus een mogelijkheid dat een erfelijke factor een rol speelt. Sommigen hebben er maar een paar en anderen hebben er honderden. Bij mensen met een gepigmenteerde huid komt een soortgelijke wrat voor welke veel kleiner en donkerder zijn. Deze bevinden zich voornamelijk in de hals en het gelaat. Deze variant heet "dermatosis papulosa nigra".

Hoe zien ouderdomsvlekken eruit?


Ouderdomswratten kunnen verschillende vormen en kleuren hebben. In het begin is het vaak een huidkleurig, geelbruin, grijsbruin plekje met een ruw, fluwelig oppervlak. Later worden ze dikker en groter, met een wratachtig (bloemkoolachtig, hobbelig, brokkelig) oppervlak. Ze zien eruit alsof ze bovenop de huid liggen en makkelijk los te krabben zijn, maar zitten toch stevig vast op de huid. Het oppervlak zit er soms wat gelig en vettig uit, vandaar de naam verruca seborroica (vettige wrat). De gemiddelde grootte is 0.5 tot 1 cm, maar ze kunnen centimeters groot worden. Soms zijn ze bruin of zelfs zwart van kleur. Ze kunnen overal op je lichaam voorkomen, uitgezonderd de handpalmen, voetzolen en je lippen. Er zijn bepaalde plaatsen waar ze het meest voorkomen, zoals de borst, de rug, het gezicht (vooral bij de slapen) en de nek.

Stuccokeratosen
Deze ouderdomswratten zitten met name op de handruggen, onderarmen, onderbenen, enkels en de rug van de voet. Het zijn meerdere kleine hard aanvoelende bultjes waarvan de kleur varieert van wit, grijzig tot lichtbruin.

Dermatosis papulosa nigra
Dit zijn kleine (1-5 mm groot) bruine tot zwarte vlekjes, bultjes of wratjes die vooral voorkomen in het gezicht en de hals bij mensen met een donkere huid (zowel Aziatische als negroïde ras).

Is het besmettelijk?


Er is nooit gevonden dat er een virus of bacterie betrokken is bij het ontstaan van ouderdomswratten, dus het is niet besmettelijk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?


Ouderdomswratten zijn over het algemeen makkelijk te herkennen op grond van uiterlijke kenmerken. 

Om de volgende redenen worden ouderdomswratten behandeld:


• cosmetische redenen

• als ze in de weg zitten (ze kunnen heel groot worden)

• omdat ze steeds stuk gekrabd worden en dan bloeden

Coagulatie techniek


Coagulatie techniek is vooral handig bij kleine wratjes bij een gepigmenteerde huid (dermatosis papulosa nigra). Met een klein naaldje worden de wratjes aangestipt en weggebrand.